lördag 30 mars 2013

Albin


Under senare hälften av 1800-talet utvecklade bland andra tysken Nicolaus Otto en motor med intern förbränning i en cylinder med kolv. Det skulle visa sig bli den dominerande motortypen i många motordrivna fordon, inte minst i automobiler.

1905 gav Albin Larsson sin son Erik i uppdrag att konstruera en båtmotor enligt internförbränningsprincipen. Blott 16 år gammal konstruerade och byggde Erik Larsson en tvåtakts båtmotor som drevs med bränslet bensin. Den skulle komma att lägga grunden för ett svenskt motorimperium.

1924 kom en förfrågan ifrån Assar Gabrielsson om Albin skulle kunna tänka sig att levererar motorer till honom. Gabrielsson hade för avsikt att starta ett litet företag som skulle bygga automobiler. Vid ett styrelsemöte på SKF i Hofors den 10 augusti 1926, någon kilometer ifrån platsen där bilden är tagen, grundades Aktiebolaget Volvo som ett dotterbolag till SKF. Albin avböjde Gabrielssons förfrågan. Albin satsade på båtmotorer för han trodde inte att det fanns en marknad för automobiler. Som ett grymt ödets ironi så avled Erik Larsson 1959 efter att blivit påkörd av en bil under ett besök i Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar