måndag 5 juni 2023

Järnväg och panorama

Järnvägen Engelsfors-Born anlades 1871-1874 som den sista länken i kedjan att frakta järn ifrån Långshyttans bruk till Gävle-Dala järnväg. Den blev kortlivad då man flyttade över transporterna till Byvalla Långshyttans Järnväg som stod klar 1891. 


När 24 mm inte räcker till på bredden så kan man fuska och göra ett panorama genom sk "stitching". Den här bilden består av tre exponeringar som "sytts" ihop till en bild som är dubbelt så bred som en enkel bildruta (med 50% överlappning).

En förutsättning för att det skall gå att tråckla ihop bilderna utan problem är att man inte ändrat perspektivet i dom individuella bilderna. Man måste med andra ord se till att alla bildelement har samma inbördes förhållande till varandra i dom olika bilderna. Och det uppnår man genom att inte flytta kameran mellan exponeringarna. Jamen, om man har kameran på stativ, då sker väl ingen förflyttning, kan tyckas?. Jo, det kan det göra om man inte monterat kameran riktigt på stativet. Normalt så har man kanske kamerahuset monterat direkt ovanpå stativet och det är då den punkten man vrider kameran runt för att ta periferibilderna. Men om man har ett relativt långt objektiv, som min Nikon Z 24-70 2,8 så flyttar man faktiskt kameran en liten bit. För det är inte kamerahuset utan objektivets optiska mittpunkt som skall vara fast på samma ställe.

Så här brukar jag justera in stativriggen för att få en rotation runt objektivets optiska mittpunkt. Gör en tunn linje, gärna svart på vit bakgrund så att den syns bra. Sätt en linjal 1-2 m framför linjen. Ställ kameran 1-2 m framför linjalen. När man nu vrider kameran från sida till sida så skall linjen förbli på samma punkt på linjalen. Om den inte är det så får man flytta kameran framåt eller bakåt ifrån punkten man vrider runt.
Linjen centrerad till 30-cm strecket på linjalen.

Kameran vriden till vänster.

Strecket har flyttat sig 1 mm. Ganska nära.
Jag skall flytta kameran något framåt för att
det skall bli perfekt i optiska mittpunkten.


Min stativrigg för cylindriska panoraman. En Optipod snabbkoppling på en skena som jag fått specialtillverkad av Hans Olsson på Optipod. En panorama-vridplatta ifrån Novoflex. En ArcaSwiss-kompatibel snabbkoppling ifrån Novoflex. En L-bracket ifrån 3 Legged Things så att man enkelt kan ändra till höjdformat om man behöver mer bildvinkel även i höjdled. Den optiska mittpunkten på en Nikon Z 24-70 2,8 förefaller ligga mellan fokus-ringen och zoom-ringen. Observera att det enbart gäller för 24 mm brännvidd som jag justerat för. När man zoomar så förflyttas mittpunkten.


Skenan har två hål i stativänden för grovjustering.

Med Optipod och långa fästplattan gör man finjusteringen.
Skenan har två hål i snabbkopplingsänden
 för grovjustering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar